Hasábburgonya sajtszósszal és baconnel
A hasábburgonya sajtszósszal és baconnel az amerikai comfort food klasszikus példája, amely a 20. század közepén kezdett el terjedni az Egyesült Államokban. Az étel a kényelmes, ízletes és gazdag ételek kategóriájába tartozik, ahol a sült hasábburgonya alapot ad, míg a krémes sajtszósz és ropogós bacon a gazdag ízélményt biztosít. Az alap ötlet az egyszerű hasábburgonya egy szinttel magasabbra emelésére irányul, különösen népszerűvé válva a családi vacsorák és az éttermek menüin. A sajtszósz a francia konyha „gratin” technikájának hatását tükrözi, míg a bacon hozzáadása az amerikai ízlésvilág kedvelt ízesítője. Az étel gyorsan kedvelt választássá vált, mivel az egyesült államokbeli háztartásokban és gyorséttermekben is népszerű.
Hozzávalók 4 főre:
- 800 g burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só ízlés szerint
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál paprika
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 ml tej
- 150 g reszelt Cervinus Fenomenale sajt
- 1/4 teáskanál fokhagyma por
- 150 g bacon
ELKÉSZÍTÉS
Hámozd meg a burgonyákat, és vágd őket vékony hasábokra. Áztasd őket hideg vízben 10 percig, majd szűrd le és szárítsd meg alaposan. Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A burgonya hasábokat keverd össze olívaolajjal, sóval, borssal és paprikával. Terítsd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 25-30 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz, időnként megforgatva őket. Miközben a burgonya sül, készítsd el a sajtszószt. Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes hőfokon. Szórd bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett főzd 1-2 percig. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folytatva a keverést, amíg a keverék sima és sűrűsödik. Add hozzá a reszelt sajtot, sót, borsot és fokhagyma port, és keverd, amíg a sajt teljesen elolvad és a szósz krémes lesz. Egy serpenyőben süsd a bacon szeleteket ropogósra közepes hőfokon, majd helyezd papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges zsír. Aprítsd fel kis darabokra. Ha a hasábburgonya megsült, vedd ki a sütőből. Tálald a ropogós hasábburgonyát egy tálban vagy tányérokon, öntsd rá a meleg sajtszószt, és szórd meg a felaprított bacon darabokkal.