Gnocchi paradicsomszósszal és sajttal
A gnocchi az olasz konyha egyik kedvelt tésztaféléje. Hagyományosan lisztből, tojásból, sóból és burgonyából készül az alaptésztája. A „gnocchi” elnevezés az olasz „nocchio” szóból származik, amely „csomót” vagy „ujjpercet ” jelent, utalva a tészta sodrásával és formázásával elért jellegzetes formára. Miután a gombócokat megformázták, gyakran villához vagy egy tradicionális gnocchi-deszkához nyomják őket, hogy barázdákat képezzenek, amelyek egy jellegzetes mintát hoznak létre. Ez a mintázat segíti, hogy a gnocchira több mártás ragadjon. A gnocchit rendszerint különböző szószokkal szokták tálalni. Az olaszok leggyakrabban önálló ételként fogyasztják, de egyes főételek mellé köretként is tálalható.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg krumpli
- 40 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 45 dkg passzírozott paradicsom
- 1 tk oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- só, bors, cukor ízlés szerint
- 10 dkg Cervinus Fenomenale sajt
ELKÉSZÍTÉS
A szószhoz az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd ráöntjük a passzírozott paradicsomot. Hozzáadjuk a bazsalikomot, oregánót és az apróra vágott vagy összenyomott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk is. Amikor felforrt lehúzhatjuk a tűzről.
A gnocchihoz a krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Miután kihűlt, összetörjük és hozzákeverjük a tojást, 1 tk sót és a lisztet. Egyneművé gyúrjuk, majd kisebb darabokat vágunk le és hengereket sodrunk belőle. A hengerekből kb. ujjpercnyi darabokat vágunk le, és kis tojásokat gyúrunk, majd egy villa segítségével bordázzuk őket. Forró vízben főzzük ki a gnocchikat. Amikor feljöttek a víz tetejére, akkor kiszedhetjük őket. Ezután a szószba forgatjuk őket. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.