Foccacia-olasz kenyérlepényke
A Focaccia (ejtsd: fo-kah-cha) a pizza tésztához hasonló lapos kenyér, amely lehet édes vagy sós. Olaszországban Liguria a focaccia legismertebb régiója, amelyet Genovában „classica”-nak hívnak, és ami 1/2-1 hüvelyk vastag, könnyű kéreggel és olajjal teli bemélyedésekkel a felületén. Liguriában egy másik kedvenc a focaccia di Recco, amely egy nagyon vékony, friss sajttal töltött tészta lapból készül. Mindkettő esetén a bemélyedéseket a tetején az ujjhegyekkel készítik, és olívaolajjal bőven meglocsolják. Tápláló is, és ami jó benne, hogy kevés összetevővel is nagyon finom. Az őszi napsütésben érezd te is magad a Ligur tengerparton (ami a világon az egyik legcsodásabb tengerpart) és készíts egy ilyen olasz lapos kenyérkét. Bármilyen napszakban ideális, de reggelire igazán tökéletes napindító.
Hozzávalók 1 tepsire (kb.6 személyre):
- 25 g friss élesztő (10g száraz gyors élesztő por)
- 650 g liszt
- 2 evőkanál cukor
- 450 gr meleg víz
- 50 g olívaolaj (5 evőkanál)
- 9 g sót
- 40 g reszelt Cervinus Perfetto sajt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 ág rozmaring
- nagyszemű só díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
- Készítsük elő egy tálat, amibe az élesztőt, 150 g liszttel és 150 g vízzel 1 teáskanál cukorral összekeverjük és hagyjuk állni 15 percig, hogy az élesztő megdagadjon.
- adjuk hozzá a többi lisztet, sót és cukrot és a keveréket egy robotgép táljába kezdjük el dagasztani
- fokozatosan adjuk hozzá a maradék 300 ml vizet, és az olívaolajból 3 evőkanálnyit, amíg sima, rugalmas pasztát nem kapunk, amely leválik a tál faláról.
- folytassuk a dagasztást körülbelül 5 percig.
- majd gyúrjuk golyó formára, és fedjük le a tésztát tiszta ruhával, és hagyjuk 2 órát pihenni amíg megdagad
- készítsünk elő egy sütőpapírral borított és olajjal átkent tepsit, és öntsük rá a tésztát, majd hagyjunk további fél órán át a tepsiben, hogy megemelkedhessen
- melegítsük elő a sütőt 180 ˚C fokra
- nyomjuk be az enyhén olajozott ujjbegyünket a tésztába, hogy körülbelül 2 cm mély bemélyedéseket képezzen, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal
- szórjuk meg a fokhagyma por és az apróra reszelt Cervinus Perfetto sajt keverékével, majd díszítsük rozmaringgal és nagy szemű sóval
- süssük kb.25 percig