Croque-monsieur
A Croque-monsieur egy Franciaországból származó meleg szendvics, amelyet puha szeletelt szendvics kenyérből, sonkából és sajtból készítenek, ideális esetben tűzhelyen serpenyőben vagy sütőben, vagy az 1970-es és 1980-as évektől kezdve speciális elektromos berendezésben grillezve.
Készíthetjük vajjal vagy crème fraîche -sel,(francia tejszínes tejföl), de a legelterjedtebb, hogy béchamel mártással dúsítják. Ha egy tükörtojást sütünk a tetejére, akkor Croque-madame lesz belőle.
Története: Egyes források szerint 1910 -ben jelent meg először a „Le Bel Age” egy párizsi kávézó, a Boulevard des Capucines 1, menüjében. A neve eredete nem bizonyított, egy történet maradt fenn róla. Miszerint Michel Lunarca bisztro tulajdonos baguette hiány miatt, a húst és a sajtot egy szeletelt szendvics kenyérbe rakta, megsütötte, hogy olyan ropogós ( croquant ) legyen, mint a baguette. De miért Monsieur? Mivel kannibál hírében állt, mikor megkérdezte valaki tőle milyen hús van a szendvicsében, azt felelte: „de la viande du Monsieur!” vagyis egy Úr húsa. Ez annyira tetszett a vendégeknek, hogy másnaptól mindenki ropogós urat, vagyis Croque Monsieur-t rendelt. Manapság a legtöbb francia bisztróban gyakori, és a francia fast-food konyha tipikus étele. Rengeteg variánsa létezik, pl. Croque provençal paradicsommal, Croque auvergnat kékpenészes sajttal, Croque normand almával és camembert sajttal, Croque-monsieur bourguignon Dijoni mustárral, Croque norvégien lazaccal, sőt édes variánsa is van , Croque caramélisé, porcukorral, vagy Croque hawaïen ananászkarikával.
Mi egy hagyományos receptet szeretnénk megmutatni, és Comté, francia félkemény sajt helyettesítésére ajánljuk, a mind érettségében, mind ízében hasonló sajtunkat a Cervinus Perfetto-t, de ha inkább nyúlósabb sajtot keresel, akkor válaszd a Caciotta sajtunkat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet szendvicskenyér
- 200 g jó minőségű sertés sonka
- 100 g frissen reszelt Szarvasi Cervinus Perfetto vagy Szarvasi Caciotta
Béchamel mártáshoz:
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 30 cl tej
- Só vagy finom só
- Szerecsendió csipet
ELKÉSZÍTÉS
- Minden szelet kenyeret megkenünk a hideg bésamel mártással. Elkészítése: Olvaszd fel a vajat alacsony lángon, majd add hozzá a lisztet és keverjük néhány percig. Keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a hideg tejet. Hagyjuk besűrűsödni, hagyjuk rottyanni párat. Öntsük egy tálba, tegyünk rá fóliát és hűtsük le.
- Reszeljük le a választott Szarvasi sajtok egyikét, és felét halmozzuk a szendvics kenyér egyik felére.
- Tegyük a sonkát a reszelt sajtra.
- A töltelékkel ellátott szeleteket fedje le a szendvicskenyér másik oldalával, béchameles oldalával lefelé.
- Kenjünk egy réteg béchamelt a szendvics tetejére.
- Szórjuk a reszelt sajt másik felét a szendvicsek tetejére.
- Helyezzük a szendvicseket egy sütőpapírral ellátott tepsibe, és tegyük be a sülni, kb.12 percre, hogy ropogósra süljön.
- Tálald szezonális friss salátával, és fogyaszd el melegen. Istenien puha és ropogós egyben.